Als het om het verduurzamen van je huis gaat, zijn er tal van subsidieregelingen waar je gebruik van kunt maken. Het kabinet heeft dit jaar maar liefst 124 miljoen euro opzij gezet voor het verduurzamen van woningen. Met ingang van januari 2021 zijn de regelingen wel wat veranderd. Wil je weten hoe je kunststof kozijnen kunt aanschaffen met subsidie? En ben je benieuwd welke subsidieregelingen op het gebied van duurzaam wonen er nog meer zijn? In dit artikel lees je er alles over.

Waarom is het belangrijk om je woning te verduurzamen?

Een duurzame woning is niet alleen voordelig voor het milieu maar ook voor jezelf. Met een duurzame woning verhoog je het wooncomfort (minder tocht, minder vocht, minder kou) en bespaar je op de energiekosten. Er wordt tegenwoordig veel gepraat over CO2-uitstoot. Die is veel te hoog en moet drastisch naar beneden. Wist je dat zo’n tien procent van de CO2 uitstoot in Nederland afkomstig is van woningen? Als we er met z’n allen voor zorgen dat we minder energie verbruiken - en dus minder CO2 uitstoten - dan zal moeder aarde daar heel blij van worden. De aarde warmt dan minder snel op en dat betekent dat onze (klein)kinderen ook nog van de natuur kunnen genieten. Maar er zijn meer voordelen. Een energiezuinig huis is veel meer waard dan een ‘gewoon’ huis. Onderzoek van VastgoedLAB, Tilburg University en TU Eindhoven heeft uitgewezen dat een woning met energielabel A zelfs € 12.000 meerwaarde heeft ten opzichte van een woning met energielabel D. Daar komt nog bij dat een woning met een hoger energielabel veel beter verkoopbaar is. Kortom: het verduurzamen van je huis is altijd een goed idee.

Welke manieren zijn er om je woning te verduurzamen?

Je kunt je woning op verschillende manieren verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van het dak, de vloer, de muren en het glas. Daarnaast kun je denken aan het plaatsen van een warmtepomp of zonnepanelen. Qua wooncomfort en budget kun je het beste beginnen met het vervangen van je kozijnen voor kunststof kozijnen inclusief HR++ of triple glas. Daarmee gaat je woongenot er in één keer flink op vooruit. Ten eerste krijgt je woning qua uiterlijk natuurlijk een fantastische upgrade. Altijd fijn! En ook niet onbelangrijk: vanwege de uitstekende isolatie van kunststof kozijnen gaan je woonlasten flink omlaag. Verder zul je veel meer wooncomfort ervaren, want tocht en vocht zijn voortaan verleden tijd. Met kunststof kozijnen is de ventilatie altijd goed geregeld. Bovendien gaan ze super lang mee én hebben ze weinig onderhoud nodig.

Welke subsidiemogelijkheden zijn er?

Er zijn heel wat subsidiemogelijkheden als het gaat om het verduurzamen van je huis. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:

  • Als je als particulier je huis wilt verduurzamen, kun je gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE).
  • De belangrijkste voorwaarden om voor de ISDE-subsidie in aanmerking te komen zijn dat de aanpassingen door een bouwinstallatiebedrijf gedaan moeten worden en dat je de factuur eerst zelf moet betalen. Verder moet je zelf in het betreffende huis wonen en moet het huis je ‘hoofdverblijf’ zijn.
  • Als huiseigenaar moet je minimaal twee zaken in huis aanpassen om recht op subsidie te hebben. Dit mogen twee isolatiemaatregelen zijn, bijvoorbeeld de aanschaf van HR++glas en dakisolatie, maar ook twee verschillende maatregelen, bijvoorbeeld de aanschaf van HR++ glas en de installatie van zonnepanelen.
  • Je krijgt per vierkante meter een vast bedrag vergoed, waarbij een minimum en een maximum voor het aantal vierkante meters geldt. Gemiddeld wordt zo’n twintig procent van de totale kosten vergoed.
  • Het plaatsen van triple glas of HR++ glas of een combinatie geldt als isolatie. Let op: bij plaatsing van triple glas is het verplicht om ook de kozijnen te vervangen voor isolerende kozijnen, zoals kunststof kozijnen.
  • Het maximale glasoppervlak waarover je subsidie kunt aanvragen is 45 vierkante meter. Het minimale glasoppervlak is 10 vierkante meter, dit geldt ook als je beide glassoorten combineert.
  • Per gemeente zijn er aanvullende subsidies. Kijk dus altijd even welke regelingen er in jouw gemeente van kracht zijn. Dit kun je bijvoorbeeld checken via de energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal.

De nieuwe ISDE regeling heeft een lange looptijd tot minimaal 1-1-2031.

Zijn er ook nog speciale leningen voor het verduurzamen van je huis?

Die zijn er zeker. Behalve subsidies zijn er ook speciale leningen voor het verduurzamen van je huis. Met de zogenaamde ‘Energiebespaarlening’ van het Warmtefonds kun je zonder je eigen spaargeld te gebruiken toch je huis duurzamer maken én je energierekening omlaag brengen. Je kunt de energiebespaarlening gewoon combineren met de subsidieregelingen. Het mooie is dat je de lening in feite aflost met het geld dat je op je energierekening bespaart.

Subsidies en leningen voor VvE's

Speciaal voor VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties is er de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). In dit geval geldt de subsidie voor de volgende onderdelen:

  • Energieadvies door een gecertificeerde energieprestatieadviseur
  • Energiebesparende maatregelen

Ook hier is de subsidie van toepassing bij aankoop van nieuwe kunststof kozijnen gecombineerd met HR++ glas of op triple-glas of panelen. VvE’s kunnen nog gebruikmaken van deze regeling tot en met 31 december 2022.

Interessant zijn ook de laagrentende leningen voor VVE’s voor verduurzaming van woningen die u kunt aanvragen bij het Nationaal Energiebespaarfonds. Kijk voor informatie hierover op VvE Energiebespaarlening.

Meer informatie

Neem eens contact op en informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.